Stratejik Planların İlköğretim Okullarında Uygulanmasında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Yazarlar

  • Zeynep Emekci Milli Eğitim Bakanlığı
  • Mahsuni Yalçın Milli Eğitim Bakanlığı
  • Nur Koç Milli Eğitim Bakanlığı
  • Mine BEYDAĞ Milli Eğitim Bakanlığı
  • Emine Öztürk Milli Eğitim Bakanlığı

Özet

Bu araştırmanın amacı, ilkokul ve ortaokullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin stratejik planlamaya ilişkin algılarını belirlemek, stratejik plan uygulamalarında karşılaştıkları sorunları ortaya koymak ve çözüm önerileri sunmaktır. Literatür tarandığında ilköğretim stratejik plan geliştirme ve stratejik yönetim uygulamaları açısından yaşanan sorunları inceleyen araştırmaların kısıtlı olduğu görülmüştür. Bu sebeple bu araştırmanın literatürdeki belirli bir boşluğu dolduracağı söylenebilecektir.
Bu araştırmada, veri toplamak amacıyla nicel bir yöntem kullanılmıştır. Araştırma, alan araştırmasına dayanmaktadır. Alan araştırması, pek çok insanın tutumunu, fikirlerini, duygu ve düşünceleri ile demografik özeliklerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Betimsel nitelikte olan bu araştırmada var olan durumu saptamaya yönelik “survey” ya da “tarama” modeli kullanılacaktır. Tarama modelleri geçmişte veya halen var olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yöntemidir (Karasar, 1994). Stratejik planlamanın ilköğretim okullarında uygulanabilirliği ile ilgili olarak Stratejik Planlamanın ilköğretim okullarında uygulanabilirliği konusunda İzmir İl merkezindeki ilköğretim okulları yöneticileri ve öğretmenlerin görüşlerinin tespit edilmesi olduğu için bu yöntemin kullanılmasının daha kapsamlı bilgi vereceği düşünülmüştür. Araştırmanın örneklemini İzmir il merkezinde farklı branşlarda görev yapan 31’i kadın, 88’i erkek olmak üzere toplam 119 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak “Okullarda Stratejik Planlama Algısı” ve “Okullarda Stratejik Planlama Uygulamalarını Değerlendirme” ölçekleri kullanılmıştır.
Araştırmanın bulguları olarak öğretmenlerin stratejik planlama hakkında yeterli bilgi düzeyine sahip olmadıkları, yöneticilerin stratejik planlama hakkında bilgi düzeyine sahip oldukları, öğretmenlerin stratejik planlama hakkında yeterli eğitim almadıkları, yöneticilerin stratejik planlama hakkında yeterli eğitim aldıkları vb. bulgulara ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları olarak stratejik planlama sürecine katılırken öğretmenlerin gönüllü ve istekli, sorumluluk almada ise istekli olmadıkları, bu da öğretmenlerin etkin görev almada istekli fakat yeterli bilgilerinin ve zamanlarının olmadığını belirterek katılmak istemedikleri vb. sonuçlara ulaşılmıştır. Stratejik planlamanın bir ekip işi olduğu, uzun soluklu süreç olduğunun kavranması gerektiği, kurum içinde iletişim kanallarının sürekli açık tutulmasının gerekli olduğu, değişime karşı direnç oluşacağından paydaşlar ile sürekli iletişimde olunması gerektiği vb. önerilere gidilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama, İlköğretim, Yönetici, Öğretmen.

İndir

Yayınlanmış

2024-02-08

Nasıl Atıf Yapılır

Emekci , Z., Yalçın , M., Koç , N., BEYDAĞ , M., & Öztürk, E. (2024). Stratejik Planların İlköğretim Okullarında Uygulanmasında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. International Journal of Original Educational Research, 2(1), 177–192. Geliş tarihi gönderen https://ijoedu.com/index.php/pub/article/view/51

Sayı

Bölüm

Makaleler